Főoldal

2010. július 12., hétfő

SEO - online marketing, part I.

Sziasztok!

Első bejegyzésemként szeretnék egy fontos dologról írni, ami létfontosságú egy weboldal népszerűsítésében. Az oldal témájánál maradva minden eszköz ingyenes, csupán leleményesség, és (főleg a kezdeti időkben) sok idő szükséges.
Az online marketingben(ezen belül is a kereső optimalizálásban) lassan már több, mint 3 éves tapasztalatom van, ennek az oldalnak is én intézem a népszerűsítését, valamint a design és minden egyéb technikai dolog az én feladatom.

SEO - Search Engine Optimization

Mi is az a SEO? A SEO egy angol rövidítés, ami kereső(motor) optimalizálást jelent, ez egy ingyenes módja a weblapok keresőmotor felől érkező látogatók számának növelésére, a találati listák élre jutására. Azonban amilyen rövid ez a szó - olyan összetett, viszont hatásos eszköz, így pár cikk keretében szeretném közzétenni a tapasztalataimat, segítve a leendő bloggereket, és webmestereket az oldaluk elindításában.


Minden kezdet nehéz

Cím

A sok év alatt számtalan dolgot tanultam, és az biztos, hogy a legfontosabb már az oldal elindulása előtt elkezdeni a marketingolást. Ez az oldal is így indult, amikor a haverom(az oldal szerkesztője) megkeresett az ötlettel; ráadásul blog mivoltát tekintve számos váratlan probléma adódott még, de erről később.
Első és legfontosabb dolog a név megválasztása, legyen jól csengő, egyedi és még a keresésekre, keresőszolgáltatókra is gondoljunk. Jó, ha röviden összefoglalja az oldalunk mondanivalóját, hogy ha az emberek meglátják a keresőbe, meg akarják nézni, illetve a leendő tartalmainkkal is releváns legyen(témában összevágó). Így akár pár jól csengő kulcsszó is belekerülhet az oldalunkba.
Ugyan lehetőség van az oldal címének és a kiválasztott domain megváltoztatására is, a költözés mindig visszacsap kicsit, és sok mindent lehet elölről kezdeni, így érdemes úgy tervezni, hogy a választott név a következő sok-sok évben nem fog változni. Ezért akár egy-két hetet is szánhatunk a jó név kiválasztására, és lehetőleg minél több ember vonjunk bele a találgatásba, így nekünk is több ötletünk támadhat.

Design

Ha ezen túl vagyunk, és regisztráltuk az oldalunkat, akkor elkezdhetjük feltölteni tartalommal, valamint minél hamarabb ki kell alakítani a design-t. Ugyan a nagyobb cégek lehet, hogy még indulás előtt kialakítják ezt, egy személyes oldalnál nem tartom fontosnak, hogy emiatt várjunk az indulással, ugyanis ez az egyik legjobban megváltoztatható elem. Ha jól építünk fel egy oldalt, akármilyen kinézetet ráhúzhatunk, blog esetében pedig ez teljes mértékben különválik a tartalomtól, így nyugodtan írhatjuk a cikkeinket, mialatt a designerünk végzi a munkáját.
Továbbá egy oldalt be is kell futtatni, ismertté tenni, valamint a (kereső)rendszerbe is be kell kerülnie, amíg ez megtörténik, kellőképpen fel lehet építeni egy oldal kinézetét, ami fontos, hogy jól sikerüljön:
egy újdonsült oldalon a legtöbb látogató max. 10 mp-t tölt, így elég jó benyomást kell keltenünk, hogy ott maradjanak.

A kritikus első hónap

Tapasztalatom szerint egy hónap kemény munka mindenképpen kell, hogy bekerüljünk a keresőrendszerekbe, de a jó eredmények elérése érdekében az első fél évben mindenképp nagy erőt kell fektetni a marketingbe(azonban ezek után sem szabad/ajánlatos abbahagyni azt). Így a kezdetekben érdemes kitalálni egy jó oldalleírást(description) ami a keresőkben az oldalunk linkje alatt meg fog jelenni.
Ez lehetőleg legyen rövid, tömör és lényegre törő, érdemes 160 karakteren belül maradni, ne feledjük, a "guglizó" látogatóink épp csak áttekernek rajtunk, így egy jó leírás egy jó címmel megfoghatja őket(azonban ne legyünk provokatívak, a csupa nagybetűs tartalmat a google is negatívan értékeli). Pár kulcsszót is elhelyezhetünk, azonban mind a kulcsszavaknak, mind a leírásnak relevánsnak kell lennie az oldalunkra nézve, így ezeket majd idővel pontosíthatjuk.

"A relevancia igen fontos fogalom, ami befolyásolja egy egy oldal értékét, komolyságát, ilyenkor fontos, hogy az oldal title tagja, kulcsszavai, leírása, az ezekben található szavak nagy az oldalunk tartalmában is megtalálhatóak legyenek."


Az előbb leírt dolgokat az oldalak html kódjában úgynevezett meta tagként kell elhelyezni, ezekben lehetőség van a kulcsszavak és a leírás mellett továbbá a szerző adatai, az oldal nyelve, és további más adatok közlésére is.

<meta content='Root, IT, szabad szoftverek. Ezeket a fogalmakat leginkább a Linux/UNIX rendszerek foglalják magukban. Gondoltam összefogok pár barátommal és elkészítjük ezt a blogot. Az alapok meg is vannak, ftp, postfix és még más nyalánkságok.' name='Description'/>
<meta content='dns, bind9, debian, linux, tutorial, dns tutorial, blog, IT, howto, hogyan, test, egy, postfix, kell, root' name='Keywords'/>
<meta content='hu' http-equiv='content-language'/>

Fontos még ilyenkor elkezdeni a backlinkek szerzését, és beregisztrálni magunkat a nagyobb "startlapok"-ra és egyéb oldalakra, valamint linkpartnereket keresni, ez azonban kicsit összetettebb dolog, így ezekről majd egy másik cikkben beszélek.

>>Folytatás: SEO - online marketing, part II. - webmester eszközök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése